Schoorsteen reinigen

Misschien niet een taak waar je snel op komt, maar je schoorsteen moet tussentijds gereinigd worden. De reiniging kun je overdragen aan schoorsteenreinigers. Je schoorsteen kun je op verschillende manieren laten reinigen.

Methodes voor schoorsteenreiniging

Hieronder lees je de meest gebruikte manieren van schoorsteenreiniging:

 1. Schoorsteen kuisen van boven naar beneden
  Je schoorsteen wordt schoongemaakt aan de hand van een kogel waaraan een borstel is bevestigd. De schoorsteenreiniger maakt met behulp van een touw deze kogel vast aan het het dak en laat steeds een stukje in de schoorsteen neer. Daarna wordt de kogel weer naar boven getrokken om de vervuiling die zich in de schoorsteen bevindt goed los te kunnen schuren. Dit wordt keer op keer herhaald totdat de kogel de onderkant van de schoorsteen heeft bereikt.
 2. Schoorsteen vegen van beneden naar boven
  Aan de hand van een borstel wat aan een stok is bevestigd gaat de schoorsteenveger het roet in het kanaal los schuren. Dat doet hij net zo lang totdat hij de bovenkant van de schoorsteen heeft bereikt.
 3. Schoorsteen reinigen met een blok Een nieuw techniek is het gebruik van een reinigingsblok. Het zijn speciale blokken die je bij een bouwmarkt kunt verkrijgen en welke je laat opbranden in je haard. De bedoeling is dat de rook van dat speciale blok ervoor zorgt dat het roet in je schoorsteen loskomt. Echter zijn de meningen verdeeld over deze methode. De vraag is of het effectief is en dus resultaat oplevert.

Voor welke methode je ook kiest, het is raadzaam om het te laten doen door een schoorsteenreiniger. Ook wanneer je kiest voor optie 3 kan het geen kwaad om informatie in te winnen bij een specialist.

Redenen om je schoorsteen te laten schoonmaken?

We kunnen je een aantal redenen geven om te kiezen voor het reinigen van je schoorsteen.

 • Je bespaart op je stookkosten, doordat je efficiënter gaat stoken.
 • Het is beter voor het milieu.
 • De kans op schoorsteenbrand verminderd.

Het is in Nederland niet verplicht om je schoorsteen te laten reinigen. Echter is het raadzaam voor je veiligheid om dat wel te doen.

Prijzen schoorsteen reinigen

De prijs van reinigen hangt af van een aantal factoren. Denk aan de mate van vervuiling en de methode die toegepast wordt. Hieronder vind je vanafprijzen voor de soort reiniging.

 • Laat je je schoorsteen reinigen door te kuisen? Dan kun je uitgaan van ongeveer €60 tot €110 euro
 • Laat je je schoorsteen reinigen tijdens een inspectie van de centrale verwarming? Dan kun je uitgaan van ongeveer €100 tot €160 euro (totaal)

Zoals hierboven is genoemd zijn dit vanafprijzen en kan het uurtarief of de totale kosten per schoorsteenreiniger verschillen.

Wat kost een dakdekker?

Benader dakdekkersbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod om tot wel 25% op de totale kosten te kunnen besparen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van dakdekkers