Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerwijzer.nl
Dakdekkerwijzer.nl

Dakbedekking

Dakbedekking is een belangrijk onderdeel van het dak. Het materiaal, de soort en de uitstraling bepalen hoe jij en anderen naar je woning kijken. Hierna een overzicht van de meest voorkomende dakbedekkingen die gelegd/verwerkt worden op/in Nederlandse daken.

1a) Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn de meest gebruikte dakpannen. De reden is dat ze goedkoper zijn dan keramische dakpannen. Betonnen dakpannen worden gemaakt van een mengel zand, cement en eventuele additieven. Het voordeel is dat betonnen dakpannen leverbaar zijn in zowel gegolfde als vlakke dakpan. De vlakke dakpan heeft een zijdelingse sluitingswijze of een kop sluiting. De sluitingswijze van de vlakke dakpannen is belangrijk in verband met de waterdichtheid van het dak. Een voordeel van een betonnen dakpan is dat er dankzij een coating vuil, algen en mossen zich minder snel kunnen hechten aan het dak. Coating zorgt er tevens voor dat het dak langer meegaat.

dakpannen

Betonnen dakpannen tellen een aantal bijzondere voordelen.

 • Zijn goedkoop
 • Zijn vorstvrij, bestand tegen UV-stralen en andere weersinvloeden
 • Hebben een lange levensduur (tot wel 30 jaar)
 • Complexe stukken kunnen makkelijk worden afgewerkt

Prijs betonnen dakpannen

Afhankelijk van de afmeting, type dakpan en de kwaliteit van het beton zal er een prijs berekent worden. Tevens kan de prijs per dakdekker verschillen. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €25 tot €45 euro per m2.

1b) Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel klei dakpannen genoemd en wordt gemaakt van rivierklei. Ook is de keramische dakpan leverbaar in een vlakke of gegolfde uitvoering. Het voordeel van een keramische dakpan is dat het een natuurlijke uitstraling heeft. Naast traditionele modellen hebben ze grote modellen die sneller te leggen zijn. Met een glazuurlaag bescherm je de dakpannen tegen vuil, mossen en algen. Een ander voordeel is dat het een kleur kan krijgen, er zijn vele mogelijkheden.

 • Natuurlijke uitstraling
 • Wanneer de keramische dakpannen geglazuurd worden zijn ze bestand tegen vuil, mossen en algen
 • Langere levensduur dan een betonnen dakpan (circa 50 jaar)

Prijs keramische dakpannen

Afhankelijk van de afmeting ligt de prijs tussen de €35 en €70 euro per m2.

mansardedak

1c) Tegelpannen

Tegelpannen worden ook wel leipannen genoemd. De tegelpannen zijn veelzijdig en geschikt voor daken met een minimum hellingsgraad van 35 graden. Doordat ze veelzijdig zijn kunnen ze als gevelbekleding worden gebruikt voor gebouwen met een kromme en- of gebogen dakvorm. Je kunt ze ook herkennen in het straatbeeld. Ze hebben een traditionele uitstraling, ook wel bourgondische uitstraling. Ze sieren zowel moderne als strakke daken en gevels.

 • Hele lange levensduur (100 jaar en meer)
 • Geschikt voor de meest uiteenlopende daken
 • Geschikt voor architecturale stijlen
 • Kleurvast (in de kern al gekleurd)
 • In veel kleuren en maten te verkrijgen

Er zijn wel enkele nadelen:

 • De plaatsing is lastig
 • Veel tegelpannen per m2 nodig
 • Het plaatsen is arbeidsintensief

2a) Natuurleien

Natuurleien bestaat uit natuursteen wat afkomstig is van steengroeves uit Europa, Azië, Afrika en Amerika. Doordat elk steengroeve een eigen steensoort produceert is het aanbod aan kleuren divers. Bij natuurleien kun je verschillen zien tussen kleur en vormen en dat maakt dat het dak een natuurlijke uitstraling krijgt. Natuurleien hebben een unieke uitstraling die even lang meegaan als kunstleien. Echter is de prijs van natuurleien een stuk duurder. Gemiddeld betaal je €110 tot €130 euro per m2 voor natuurleien dak.

2b) Kunstleien

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Kunstleien worden vaker gekozen doordat het een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Het aanbod aan formaten en kleuren maken de voorkeur voor kunstleien alleen maar aantrekkelijker. Het materiaal is licht en sterk. Kunstleien worden op basis van cement en kunststofvezels gemaakt. Doordat het materiaal zelf geproduceerd wordt is het mogelijk dat het eindresultaat strak en egaal wordt. Kunstleien daken passen goed bij een dak ontwerp, omdat de leien op diverse manieren kunnen worden aangebracht. Gemiddeld betaal je voor een kunstleien dak €65 tot €80 euro per m2.

epdm

3) EPDM dakbedekking

EPDM is een geschikte dakbedekking voor platte daken. Het is misschien niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel een erg geschikte dakbedekking die waterdicht is omdat het van rubber is gemaakt.

EPDM dakbedekking kent een aantal voordelen.

 • Een levensduur van wel 40 tot 50 jaar!
 • Vraagt niet om onderhoud. Mocht er schade op de EPDM dakbedekking geconstateerd worden, dan kan de schade in de meeste gevallen met een zelfklevende folie eenvoudig worden hersteld
 • Scheurt niet. Het materiaal bestaat uit elastomeren en is dus erg elastisch
 • Het materiaal kan tegen alle weersomstandigheden. Het materiaal kan tegen de brandende zon, maar ook tegen hele koude dagen
 • Beloopbaar. Je kunt de EPDM dakbedekking gewoon betreden zonder schade aan te verrichten
 • Kan aangebracht worden over bestaande dakbedekking
 • Kan gebruikt worden als ondergrond voor groendaken. Dit kent vele voordelen. Doordat het materiaal waterdicht en wortelbesteding is is het een ideale keuze als ondergrond bij een groendak

Prijs EPDM dakbedekking

De oppervlakte van het dak bepaald grotendeels de prijs van de EPDM dakbedekking. Tevens kan het zo zijn dat er eerst werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, zoals een dakrenovatie. De prijs zal dan hoger liggen.

Het is moeilijk te zeggen wat het precies zal kosten. We kunnen uitgaan van gemiddelden. Wanneer we kijken naar de gemiddelde prijzen dan kost een EPDM dakbedekking gemiddeld €50 per m2.

4) Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking wordt al jaren geplaatst op platte daken. De samenstelling van bitumen is aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In vergelijking met andere roofing is bitumen dakbedekking tegenwoordig elastischer door de toevoeging van kunststofvezels.

Het is ook mogelijk om bitumen leien te verkrijgen. Die zijn erg geschikt voor daken met een sterke hellingsgraad.

5) PVC dakbedekking

Tegenwoordig wordt PVC dakbedekking vaker gekozen. PVC dakbedekking is een kunststof dakbedekking. PVC staat dan ook voor Poly Vinyl Chloride. PVC dakbedekking wordt met name geplaatst op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. Een voordeel is dat PVC goed bestand is tegen chemicaliën, maar niet bestand tegen organische middelen als bitumen of polystyreen.

Materiaal PVC dakbedekking

Aan PVC dakbedekking worden weekmakers en UV-stabilisatoren toegevoegd wat maakt dat deze dakbedekking thermoplastisch wordt. Dat creëert soepelheid waardoor het materiaal kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Ondanks dat het materiaal licht is is het stevig en daardoor belast het de dakconstructie amper.

PVC dakplaten

PVC dakplaten zijn een alternatief op PVC folie. De PVC dakplaten zijn harde en lichtdoorlatende golfplaten. De PVC golfplaten worden met name gebruikt bij dakbedekking voor industriële toepassingen. Een ander voorbeeld waar PVC golfplaten gebruikt worden is op veranda’s, Het voordeel is dat de PVC golfplaten in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn.

dakpanplaat

6) Dakplaten

Dakplaten zijn dakbedekkingen die erg veel lijken op traditionele dakbedekkingen zoals leien en dakpannen. Je hebt dakplaten in verschillende soorten. Je kunt kiezen tussen de soorten: golfplaten, trapezium dakplaten en dakbedekking met het uitzicht van dakpannen.

Golfplaten

Golfplaten waren jarenlang de meest gebruikte dakplaten. Het materiaal waar ze van gemaakt werden was asbest. Asbest werd veel later pas verboden doordat het schadelijk is voor de gezondheid. Vandaag de dag kun je nog steeds golfplaten verkrijgen, maar dan wel van het materiaal aluminium, bitumen of kunststof. Het voordeel van aluminium golfplaten is dat het niet kan roesten of verpulveren. Dat merk je ook terug in de prijs. Aluminium golfplaten zijn ten opzichte van kunststof of bitumen golfplaten tot wel 3 keer duurder. Uiteraard krijg je er ook wat voor terug, want aluminium golfplaten gaan 5 keer langer mee dan kunststof en bitumen golfplaten. Gemiddeld gaan de kunststof of bitumen golfplaten zo een 15 tot 20 jaar mee.

Trapezium dakplaten

De populairste dakplaten zijn de laatste tijden de trapezium dakplaten. Dat hebben ze te danken aan hun goedkope productie en dat ze makkelijk en waterdicht te plaatsen zijn. De rechte afwerking maakt dat het waterdicht geplaatst kan worden. Je kunt trapezium dakplaten in verschillende kleuren verkrijgen. Tevens zijn er trapezium dakplaten met anticondensfilm.

Dakplaten met uitzicht dakpannen

Dit type dakpan is uitermate geschikt voor woningen, omdat ze bijna niet te onderscheiden zijn van leien dakpannen. Maak de keuze weloverwogen, want het gevaar bestaat bij grote dakplaten met rechte lijnen dat de woning er goedkoper uit gaat zien. Dat is wat je uiteraard niet wilt. De prijs voor deze vorm is gemiddeld €60 euro per m2.

Prijs geïsoleerde dakplaten

De vanafprijzen voor geïsoleerde dakplaten zijn ongeveer €50 euro per m2 en kunnen oplopen tot €200 euro per m2. De prijs is afhankelijk van de uitvoering, isolatiewaarde en afwerkingslaag. Door het grote prijsverschil is het raadzaam om verschillende dakdekkers te vergelijken.

zinken dak

7) Zinken dak

Zoals vele daken kent het zinken dak ook zo zijn voordelen.

 • Flexibele dakbedekking: meest uiteenlopende vormen zijn toe te passen
 • Unieke uitstraling: na verloop van tijd wordt er een platinalaag gevormd wat extra bescherming, maar ook mooie uitstraling vormt
 • Duurzaam: een zinken dak gaat lang mee!
 • Recyclebaar: zink is compleet natuurlijk materiaal
 • Onderhoudsvriendelijk: goed te onderhouden en is bestand tegen weersinvloeden

Nadelen van een zinken dak

 • Duur: zink heeft een hogere prijs dan andere materialen die voor daken gebruikt worden
 • Vrijkomen van metaalrestjes: een dak uit zink kan ervoor zorgen dat er metaaldeeltjes kan terechtkomen in de omgeving. Het is nog niet bekend in hoeverre dit schadelijk is voor de grond en het water
 • Isoleren is moeilijk: het isoleren is uiteraard mogelijk, alleen is het moeilijker dan bij andere daken. Het vraagt om specialistisch kennis wat mee zal wegen in de prijs

Kosten zinken dak

Wat kost een zinken dak? Een belangrijk detail. Reken er maar op dat de prijs veel hoger ligt dan bij dakpannen. Echter mag je ook rekenen op een originelere dak dan bij dakpannen. Zinken daken vallen onder de duurdere categorie dakbedekking en heeft een gemiddelde vanafprijs van €70 euro per m2 inclusief plaatsing.

8) Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn voorgevormde platen van staal of aluminium. Dakpanplaten worden gebruikt tijdens renovatie van bestaande daken of tuinhuizen. Ze hebben het uitzicht van dakpannen en zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties.

Staal of aluminium?

Dakpanplaten zijn te verkrijgen in de materialen staal en aluminium. Stalen dakpanplaten worden meestal gebruikt bij woningen en de aluminium dakpanplaten worden meestal gebruikt bij industriële omgevingen. Tevens worden ze gebruikt bij woningen en gebouwen aan de kust. Namelijk is aluminium beter bestand tegen corrosie dan staal.

9) Rieten dak

Rieten daken worden vooral bij landelijke woningen gekozen voor zijn natuurlijke charmante uitstraling. Echter kun je rieten daken in twee soorten verkrijgen, namelijk:

 • Een open traditionele dak
 • Schroefdak (gesloten rieten dak)

Een open traditioneel dak

Het riet wordt volgens de open dakconstructie aan rietlatten gebonden en worden van onder naar boven aangebracht met behulp van speciaal gereedschap. Bij deze constructie wordt er een open ruimte gecreëerd tussen het riet en de onder constructie voor een goede luchtcirculatie. De binnen- en buitenkant van het dak zijn dus niet strikt van elkaar gescheiden. Deze constructie is een eeuwenoude techniek. Een nieuwere techniek bij een rieten dak is de moderne techniek, namelijk: schroefdak.

Schroefdak

Het grootste verschil met de traditionele constructie is dat de schroefdak een dichte ondergrond heeft. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld: isolatieplaten, underlayment en multiplex. Het riet komt bij een schroefdak op een dichte achtergrond. Deze techniek is de verbeterde versie op de traditionele techniek.

Het schroefdak kent zo zijn voordelen. Door de gesloten ondergrond is het brandveiliger en is er geen sprake van tocht en stof aan de onderzijde van de dakconstructie. De isolatie is veel beter te regelen dan bij een traditionele rietendak. Tevens kun je qua afwerking veel meer kanten op bij een schroefdak.

voorbeeld sedum dak

10) Groendak

Groendaken worden steeds populairder bij huizenbezitters die oog hebben voor de natuur.

Wat is een groendak?

Zoals de naam luidt is het een dak wat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Je kunt denken aan grassen, kruiden, vetplanten of andere soorten vegetatie. Het dak kan ook beplant worden met duinplanten of heide.

De hellingsgraad voor een groendak moet liggen tussen de 1 tot 45 graden. Bij een hellingsgraad hoger dan 35 moet er wel specifieke technieken worden toegepast. Dit om de diverse lagen op hun plaats te kunnen houden. Een drainagelaag is op een hellend dak niet altijd noodzakelijk. Het water kan door de helling van het dak op een natuurlijke wijze afvloeien.

We kunnen twee soorten groendaken onderscheiden, namelijk:

 • Intensief groendak
 • Extensief groendak

Intensief groendak

Bij een intensief groendak kun je denken aan een dak wat op een tuin lijkt. Het is voorzien van begroeid struiken, grassen, kruiden en in sommige gevallen zelfs bomen. Echter moet het dak hiervoor geschikt zijn qua stevigheid, want zo een dak weegt ongeveer 200 kilo per m2. Het vraagt dezelfde onderhoud als een tuin.

Kenmerken zijn:

 • Geschikt voor daken met een helling van 1 tot 4 graden
 • Laagdikte moet groter zijn dan 20 cm
 • Stevigheid: het dak moet zwaarte van 200 kilo per m2 kunnen dragen
 • Vergunning: het dak moet gecontroleerd worden op draagkracht door een bouwkundige
 • Onderhoud: vraagt om veel onderhoud
 • Het dak is beloopbaar

De prijs voor een intensief groendak is gemiddeld €120 tot €200 per m2 (incl. btw en montage)

Extensief groendak

Bij dit type groendak spreken we van een begroeid dak met mossen, kruiden en mossen die vrij weinig onderhoud vereisen. Dit dak is dan ook vaker niet beloopbaar. Tevens is het dak qua gewicht niet zo zwaar als een intensief groendak. Dit type dak is ten opzichte van een groendak goedkoper, makkelijker te realiseren en veel lichter.

Kenmerken:

 • Geschikt voor daken met een helling van 1 tot 45 graden
 • Laagdikte kleiner dan 20 cm
 • Een vergunning is bij dit dak niet nodig
 • Gewicht per m2 is ongeveer 40 tot 110 kg
 • Het dak is niet beloopbaar
 • Het dak vereist weinig onderhoud

De prijs voor een extensief groendak is gemiddeld €45 tot €100 per m2 (incl. btw en montage).

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vkamensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers