Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerwijzer.nl
Dakdekkerwijzer.nl

Daklekkage

Het repareren van een dak is niet beslist moeilijk. Wat wel lastiger is het opsporen van een lekkage. Het is raadzaam om een lekkage zo snel mogelijk aan te pakken om nog meer schade te voorkomen. Naast dat zo een lekkage schade kan verrichten aan je dak kan het ook in je woning voor narigheid zorgen. Een belangrijke vraag bij lekkage is: dak herstellen of vervangen?

Wat zijn de oorzaken van daklekkage?

Een lek in het dak is een vervelend probleem en vaak kom je er pas achter als het al heel wat schade heeft aangericht. Lekken ontstaan erg vaak in de buurt van leidingen, dakgoten, afvoeren en hoeken. Deze zwakke plekken op het dak verdienen extra aandacht. De meest voorkomende oorzaken van daklekkage kunnen we opdelen in 3 categorieën:

1a. Dakbedekking op schuin dak

De oorzaak van een lek bij een schuin dak kan gezocht worden bij kapotte dakpannen of dakpannen die niet goed aansluiten. Tevens kunnen scheuren in de dakpannen een teken van een mogelijke oorzaak zijn. Echter is het niet zo simpel om een lekkage op te sporen. Met name bij goed afgewerkte daken is het niet snel te signaleren waar het lek zit. Het kan namelijk zo zijn dat het vocht zich ergens anders manifesteert dan waar het lek zich bevindt. Een lekkage merk je meestal later op, omdat het dakbeschot, de isolatie en het plafond het water een langere tijd vasthouden en de gevolgen zich veel later zichtbaar maken.

epdm branden op plat dak

1b. Dakbedekking plat dak

Bij een plat dak kan daklekkage zich ook voordoen. Met name wanneer het water op het dak blijft liggen, oftewel als het water niet goed wordt afgevoerd is de kans op een lekkage groter. Het materiaal bitumen of roofing hebben het zwaar met wisselende weersomstandigheden. Vorst, vocht en ongewenst plantgroei richten zich op de naden van het dak en zodoende kunnen ze voor lekkage zorgen. Naast nattigheid is ook droogte niet wenselijk, want uitgedroogd bitumen (dakbedekkingsmateriaal) zorgt voor scheuren.

2. Daklood

Daklood kan een andere oorzaak van daklekkage zijn. Daklood zie je terug bij schoorstenen en dakkapellen. De randen zijn dan beschadigd of het daklood loopt niet mee wat vocht de kans geeft om binnen te dringen.

3. Dakgoot

Een verstopte dakgoot kan zorgen voor problemen. De verstopping ontstaat meestal door vuil of bladeren en stilstaand regenwater. Het beste is om de dakgoot met regelmaat schoon te maken om dit soort problemen te voorkomen.

Hoe kan daklekkage verholpen worden?

Je kunt een lekkage op verschillende manieren aanpakken. Echter is dit ook afhankelijk van het type dak, het soort materiaal en de mate van lekkage. Je kunt kapotte dakpannen vervangen. Ook dakpannen die niet goed aansluiten kun je vervangen. Wanneer het aan het daklood ligt kun je het oplossen door het beschadigde deel te vervangen.

Een lek in een plat dak kan opgelost worden met het aanbrengen van een vloeibare dakbedekking. Deze vloeibare dakbedekking wordt aangebracht op de bestaande bitumen dakbedekking. Dit is vooral geschikt bij noodoplossingen.

Dakreparatie hoeft niet veel te kosten. Het is raadzaam om bij een lekkage dit altijd te laten bekijken en verhelpen door een dakspecialist om nog meer problemen te voorkomen. De prijs voor dakreparatie ligt gemiddeld tussen de €30 en €35 euro per uur. De prijs is exclusief materiaal, en eventuele voorrijkosten.

Dak renovatie

Je kunt het dak plaatselijk laten repareren of bij ernstige schade vervangen. Het is belangrijk om bij constatering van daklekkage een deskundige specialist in te huren. De lekkage kan namelijk verspreid over het dak zitten. Daarnaast kunnen het onderdak en het isolatiemateriaal aangetast zijn.

keramische dakpannen

Een dakrenovatie gaat verder dan het repareren alleen. Het woord ‘dak renovatie’ wordt vooral gebruikt wanneer het totale dak vervangen wordt. De dakdekker kan je het beste informeren over de werkzaamheden, namelijk: kiezen voor herstel, reparatie of het vervangen.

Meestal is een dak renovatie nodig als het volgende is gebeurd:

  • De dakbedekking vervaagt
  • De dakbedekking komt los
  • De dakbedekking wordt poreus

Kosten plat dak renovatie

De prijs van dakrenovatie bij een plat dak hangt af van het materiaal en de oppervlakte, maar ook de werkzaamheden die hier bij komen kijken. Wanneer de constructie van het platte dak niet is beschadigd hoeft alleen de dakbedekking gerenoveerd worden. De kosten lopen hoger op wanneer de constructie ook vervangen moet worden. Hieronder indicatieprijzen voor het renoveren van een platte dak:

Dakbedekking plat dak Gemiddelde kostprijs per m2
(incl. btw en plaatsing)
Gemiddelde levensduur
Bitumen (ook wel roofing genoemd) €30 tot €75 20 tot 30 jaar
EPDM €30 tot €80 35 tot 50 jaar
PVC €45 tot €80 25 tot 40 jaar
Groendak €45 tot €200 50 tot 100 jaar

Plat dak isoleren

Wanneer het isolatiemateriaal aangetast is kun je het beste kiezen voor het vervangen van het oude isolatiemateriaal. Zo zorg je ervoor dat de renovatie helemaal tot z’n recht komt. Tevens kent dakisolatie een grote voordeel, namelijk: besparen op je energiefactuur! Hieronder indicatieprijzen voor het isoleren van een plat dak:

Methode isolatie Gemiddelde prijs per m2
Isolatie langs buiten – warm dak €70 – €115 (incl. afwerking)
Isolatie langs binnen- koud dak €30 – €40 (excl. afwerking)
Isolatie op de dakbedekking – omgekeerde dak Vanaf €50 (incl. afwerking)

Bekijk ook pagina dakisolatie voor meer informatie hierover.

Schuin dak vervangen

Bij een schuin dak waarvan de constructie in goede staat is kun je een overzet dak plaatsen. Dat is het plaatsen van stalen dakpanelen op de bestaande dakbedekking. De prijs is gemiddeld €60 euro per m2. Het is een snelle en goedkope manier om je dak volledig te vervangen en daarmee het dak waterdicht te maken.

dakgoot inspecteren

Het is altijd verstandig om de dakgoten regelmatig na te kijken en bladeren en dergelijke uit te ruimen. Stilstaand water in de dakgoot is een boosdoener en kan mogelijk lekkages veroorzaken

Hoe herken ik een lek in het dak?

Het eerste wat je opmerkt zullen de vochtplekken op het plafond zijn. Dit is wel een late ontdekking, maar meestal ontdekt men het ook dan pas. De reden is dat de zolder in de meeste gevallen wordt gebruikt als een opbergplaats en men daar weinig komt en dus zo’n lekkage niet opmerkt.

Lekkages kun je ook op het behang zien. Namelijk kan het behang loslaten wanneer er vocht tussenkomt. Vocht sluipt ook grotendeels door muren en door de dakconstructie naar binnen. Bij schimmelvorming kun je rekenen op een lekkage wat geruime tijd al aanwezig is.

Gevolgen van deklekkage

Een lekkage ontstaat meestal door water of vocht. Die twee kunnen veel schade aanrichten op je dakconstructie. Het kan voorkomen dat het lekken een tijd lang onopgemerkt blijft. Ondertussen kan je te maken krijgen met houtrot. Houtrot ontstaat bij een vochtpercentage boven de 25%. Houtrot zorgt ervoor dat er bruine vlekken ontstaan en dat de balken zachter worden. Wanneer de balken hun kracht nog hebben en de schade meevalt kan houtrot hersteld worden. Bij een extreme geval moet de volledige dakconstructie vernieuwd worden.

Vochtplekken of schimmels op muren zijn slecht voor je gezondheid. Mensen met gevoelige luchtwegen zullen daar meer last van hebben. Je kunt er hoofdpijn, keelpijn en huiduitslag van krijgen. Tevens kun je vocht ruiken. De muffe geur verspreid zich op bepaalde plekken.

Welke schade dekt de verzekering?

Handig om te weten is dat je in sommige gevallen een beroep kunt doen op je verzekering. Daklekkage valt in de meeste gevallen onder de brandverzekering. De brandverzekering bevat een verplichte basisdekking voor materiële schade. Insijpelend vocht wat zorgt voor lekkages in je woning is één van de dekkingen waar je beroep op kunt doen.

Echter is het raadzaam om de kleine letters in je verzekeringspolis goed door te lezen. Namelijk moet je spreken over een ‘schade’. In de meeste gevallen wordt dus alleen het gedeelte schade vergoed, dus de kosten die gemaakt worden vanwege de lekkage. De kosten voor reparatie kan voor eigen rekening komen te staan.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vkamensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende dakdekkers