Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerwijzer.nl
Dakdekkerwijzer.nl

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn voorgevormde platen van staal of aluminium. En worden gebruikt tijdens de renovatie van bestaande daken of tuinhuizen. Ze hebben het uitzicht van dakpannen en zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovaties.

dakpanplaat

Staal of aluminium?

Dakpanplaten zijn te verkrijgen in de materialen staal en aluminium. Stalen dakpanplaten worden meestal gebruikt bij woningen en de aluminium dakpanplaten worden meestal gebruikt bij industriële omgevingen. Tevens worden ze gebruikt bij woningen en gebouwen aan de kust, namelijk is aluminium beter bestand tegen de hogere zoutgehalte in de lucht dan staal.

Voordelen

 • Het heeft een traditionele pannendak uitstraling
 • Kunnen snel gemonteerd worden
 • De kosten zijn laag i.v.m. snelle montage
 • Kan gelegd worden over een leien dak of een dak met shingles
 • Licht in gewicht
 • Door zijn lichte gewicht geschikt voor lichte dakconstructies
 • Levensduur van 15 tot 20 jaar

Nadelen

 • Het grootste nadeel wat genoemd kan worden is dat dakpanplaten veel meer geluid produceren wanneer er een regen- of hagelbui op valt. Wanneer je een overzet dak hebt is dit geen probleem echter. Namelijk zorgt de bestaande dakbedekking voor de nodige isolatie. Tevens zul je geen last hebben van tikkende geluiden. Wanneer de oude dakbedekking verwijderd wordt en er dakpanplaten op aangebracht worden is het raadzaam om te gaan voor geïsoleerde dakpanplaten. Deze geïsoleerde dakpanplaten zijn aan de onderzijde meestal voorzien van een laag PUR-schuim. Het grootste voordeel is dat het minder geluid produceert en ook thermisch isoleert.
 • Een belangrijk nadeel kan condensvorming zijn. Bij temperatuurverschillen en een slechte ventilatie kan er aan de onderzijde van de dakpanplaten condens gaan ontstaan. Aan te raden is om een speciale anticondensfolie onder de platen aan te brengen. Het voordeel van deze folie is dat het onderdak en de dakconstructie beschermd wordt tegen vocht.

De beschikbare kleuren en de afwerkingslagen

Dakpanplaten kun je verkrijgen in staal of aluminium. Stalen dakpanplaten kunnen worden afgewerkt met een coating op basis van polyesterhars of een ander soort kunsthars. De coating beschermt de pannen tegen corrosie. De soort coating is afhankelijk van de omgeving. Een landelijke omgeving vraagt om een andere coating dan een gebied aan de kust. De coating kan in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: terracotta, zwart, antraciet en groen. De dakpanplaten zijn voorzien van een watergoot. Daardoor hoeven de platen na het aanbrengen niet afgekit te worden. De dakpanplaten zijn in ieder gewenste dakvorm leverbaar en de lengte en hoogte van de pannen kunnen aangepast worden.

Montage van dakpanplaten

De dakpanplaten worden op de panlatten vastgeschroefd. De schroeven die gebruikt worden zijn van dezelfde kleur en zijn speciaal voor de montage van dakpanplanten bedoeld. Indien een dakpanplaat geschroefd wordt boven op een oude dakdekking dan worden er langere schroeven gebruikt. Het dak wordt afgewerkt met hetzelfde materiaal door gebruik te maken van hulpstukken zoals: nokstukken, windveren of dakdoorvoeren.

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden bij het monteren van een dakpanplaat.

Aandachtspunten

 • De hellingshoek van het dak moet minimaal 7 graden zijn
 • Bij een geïsoleerde dak altijd geschikte onderfolie gebruiken. Deze folie beschermt de dakconstructie tegen condensatievocht (meer hierover op Vocht-Info.nl)
 • De eerste rij dakpanplaten moeten exact recht komen te liggen
 • De dakpanplaten moeten op de juiste manier gemonteerd worden om te voorkomen dat het gaat schuiven bij temperatuursverschillen of door wind

Renoveren

Dakpanplaten zijn geschikt voor gebruik bij renovatie van bijvoorbeeld leien of shingles daken die aan vervanging toe zijn. Het grootste voordeel is dat je de oude dakbedekking gewoon kunt laten liggen en de dakpanplaten er bovenop gezet kunnen worden. Daarmee verandert uiteraard het uitzicht. Renovatie op deze manier kost een stuk minder dan renovatie waarin je eerst het dak helemaal of gedeeltelijk moet demonteren/afbreken.

Deze manier van renovatie kent echter wel een nadeel. Indien er sprake is van een lekkage in de toekomst kom je moeilijk bij de oude dakconstructie. De keuze voor een dak renovatie met dakpanplaten kan alleen gemaakt worden indien je er zeker van bent dat er geen problemen zijn rondom vocht. De prijs voor een overzet dak met dubbelwandige pannen ligt gemiddeld tussen de €50 tot €60 euro per m2. De prijs is inclusief onderdak folie.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vkamensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers