Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerwijzer.nl
Dakdekkerwijzer.nl

PVC dakbedekking

Tegenwoordig wordt er vaker voor PVC dakbedekking gekozen en is dit een soort kunststof dakbedekking. PVC staat dan ook voor Poly Vinyl Chloride. PVC dakbedekking wordt met name geplaatst op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. Een voordeel van PVC is dat het goed bestand is tegen chemicaliën.

Materiaal

Aan PVC dakbedekking worden weekmakers en UV-stabilisatoren toegevoegd wat maakt dat het thermoplastisch wordt. Dat creëert soepelheid waardoor het materiaal kan uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen. Ondanks dat het materiaal licht is, is het stevig en daardoor belast het de dakconstructie amper.

pvc roofing

Levensduur

De levensduur van PVC dakbedekking is gemiddeld 25 tot 30 jaar. Het hangt ook af van de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal hoe langer het meegaat. Minimaal is de dikte 1,2 mm. Indien je bijvoorbeeld een dikte van 1,5 mm aanlegt kan het PVC dakbedekking tot wel 35 jaar mee.

PVC dakplaten

PVC dakplaten zijn een alternatief op PVC folie. De PVC dakplaten zijn harde en lichtdoorlatende golfplaten. De PVC golfplaten worden met name gebruikt bij dakbedekking voor industriële toepassingen. Een voorbeeld waar PVC golfplaten gebruikt worden is op veranda’s. Het voordeel is dat de PVC golfplaten in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn.

Voor- en nadelen van een PVC dak op een rij…

Een PVC dak kent zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen PVC dakbedekking Nadelen PVC dakbedekking
Het materiaal is sterk en waterdicht Korte levensduur (25 tot 30 jaar)
Het dak krijgt met een PVC dak een moderne uitstraling De flexibiliteit vermindert met de tijd
PVC reflecteert zonlicht UV Plaatsing is tijdrovend
Relatief goedkoop Moet geplaatst worden door een dakdekker
Goed te onderhouden Mag niet rechtstreeks op oude dakbedekking van bitumen of polystyreen geplaatst worden: scheidingslaag is nodig
Recyclebaar
Brandveilig materiaal

Prijs PVC dakbedekking

De prijs voor PVC dakbedekking ligt tussen de €55 en €70 euro per m2. De prijs is inclusief materiaal, btw en de arbeidskosten voor het leggen. Afhankelijk van de bereikbaarheid van je dak kan er extra kosten bijkomen. Reken ook op extra kosten indien het oude dak nog verwijderd en er eventueel nog afwerkingen verricht moeten worden.

Hoe gaat plaatsen van PVC dakbedekking in zijn werk?

De PVC dakbedekking moet geplaatst worden door een vakman. Dat gezegd te hebben kun je hieronder stapsgewijs achterhalen hoe het leggen van een PVC dakbedekking gaat.

 1. Drager en dakbeschot: helemaal onderaan bevindt zich de drager, houten of betonnen balken, met daarop OSB-platen. Dit zijn sterke panelen op basis van samengeperste houtschilfers.
 2. Dampscherm en isolatie: op de OSB-platen wordt een dampscherm geplaatst (doorgaans een folie van polyethyleen) om condensatie in het bovenliggende isolatiemateriaal te vermijden. De isolatie bestaat bijvoorbeeld uit PUR isolatieplaten, die op de OSB-platen bevestigd worden.
 3. PVC folie: vervolgens rolt men de banen PVC uit en snijdt deze op maat. Door middel van föhntechniek komen de stroken vast te liggen (met lijm). De folie kan in de hoeken loskomen en daarom kan een dakdekker kimfixatie toepassen. Gewapende strips worden dan op die plekken op mechanische wijze verankerd. Dit maakt dat het geheel minder vatbaar wordt voor scheuren.

epdm

Twee andere soorten kunststof dakbedekking

Naast PVC dakbedekking kun je kiezen voor 2 andere soorten dakbedekking, namelijk: EPDM en TPO.

 1. EPDM
  EPDM is een synthetische en waterdichte soort rubber. De levensduur van EPDM is erg lang, namelijk tot wel 50 jaar. EPDM is een rekbaar materiaal en is UV-bestendig. Daarnaast is het scheur en krimpvrij. Doordat EPDM naadloos op het dak past en erop blijft zitten is de kans op lekkage er bijna niet. De prijs voor EPDM dakbedekking ligt tussen de €50 en €60 euro per m2 inclusief btw en leggen.
 2. TPO
  TPO kan gezien worden als de combinatie van PVC en EPDM. TPO is namelijk duurzaam en milieuvriendelijk. Het materiaal is elastisch, dus geschikt voor platte daken. Alhoewel TPO qua uiterlijk heel veel op PVC dakbedekking lijkt is de samenstelling anders. Een groot voordeel is dat TPO rechtstreeks op een oude dakbedekking van bitumen of polystyreen aangebracht kan worden. Een ander voordeel is dat het geen weekmakers bevat waardoor het materiaal zijn flexibiliteit behoudt. TPO is ook UV-bestendig en is bestand tegen chemicaliën. De levensduur ligt tussen de 30 en 40 jaar. Een mooi weetje over TPO is dat het ook nog eens in verschillende kleuren verkrijgbaar is. De prijs voor TPO dakbedekking ligt tussen de €60 en €70 euro per m2 inclusief btw en legging.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vkamensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende dakdekkers