Mastiek
Vroeger werden andere materialen als dakbedekking op een plat dak gelegd. Een goed voorbeeld van deze ouderwetse dakbedekking is mastiek. De basis voor het maken van mastiek zijn een vulstof, zand en koolteerpek. Van deze bestanddelen werden rollen gemaakt die vervolgens op het dak moesten worden gekit met pek.
Mastiek werd zoals gezegd alleen op een plat dak gelegd en had een aantal flinke nadelen. Allereerst de gevoeligheid voor temperatuur. Bij warm weer werd het mastiek zacht, en bij koud weer juist hard. Ook de invloed van UV-straling op mastiek was niet positief, daarom werd er vaak een extra laag grind overheen gelegd. Dit bracht natuurlijk ook weer extra kosten met zich mee.
De belangrijkste reden dat mastiek niet meer als dakbedekking wordt gebruikt is het feit dat er kankerverwekkende stoffen in verwerkt werden. De dakbedekking die tegenwoordig op een plat dak gebruikt wordt bevat deze kankerverwekkende stoffen niet meer. Als het gaat om stijl en uitstraling zou bitumen de natuurlijke vervanger van mastiek genoemd kunnen worden.