Betonnen dakpannen
Betonnen dakpannen zijn één van de meest gekozen dakpansoorten. Ze hebben namelijk een goede prijs-kwaliteitsverhouding en passen zowel bij traditionele als bij moderne architectuur.
Wat zijn betonnen dakpannen?
Betonnen dakpannen worden ook wel sneldekpannen van beton genoemd. Deze dakpannen herken je snel, want ze worden vaak gebruikt bij nieuwbouw en renovatie. Ze hebben een golf in het midden. De keus gaat snel naar dit type dakpan, omdat de prijs-kwaliteitsverhouding goed is.
Daarnaast kennen ze een breedte van 30 cm en een breedte van 42 cm lang. De reden waarom ze vaak gekozen worden is ook omdat ze snel gelegd kunnen worden waarmee de totale kosten lager liggen dan bij arbeidsintensieve dakpannen.
Beschermlaag
Om de dakpannen te beschermen tegen UV-straling, vocht, kou en atmosferische vervuiling worden de dakpannen in de fabriek voorzien van een dubbele beschermlaag. Het middel wat in de beschermlaag zit is synthetisch acrylaat. Er kunnen tevens voor andere beschermlagen gekozen worden. De functie van de beschermlaag is het beschermen van de dakpannen, maar ook om de dakpannen een matte of een glanzende uitstraling te geven.
Voor- en nadelen betonnen dakpannen
De betonnen dakpannen kennen zo hun voor- en nadelen. Het is aan te raden om deze aan elkaar op te laten wegen voordat je kiest voor een betonnen dakpan. Zo weet je vooraf waar je voor kiest.
Voordelen
- Goede prijs- kwaliteitsverhouding
- Goede maatvast en vormvast
- Het is snel te plaatsen
- Veel keuze aan vormen en kleuren
- Platte betonpannen zijn geschikt voor moderne architectuur
- Weinig energie nodig voor de productie waardoor milieuvriendelijker
- Kan tegen hoge vochtweerstand
- Goede waterdichtheid
- Bestand tegen buigen en barsten
Nadelen
- De levensduur is korter dan keramische dakpannen (de levensduur is ongeveer 35 tot 50 jaar)
- De garantie van de dakspecialist is meestal 15 jaar (omdat ze sneller verouderen dan klei dakpannen)
- Op betonnen dakpannen kan mosvorming sneller ontstaan. Je kunt dit voorkomen door te kiezen voor een extra laag coating
Twee vormen: vlakke of gewelfde betonnen dakpannen
De betonnen dakpannen zijn in twee vormen te verkrijgen: vlak of golvend. De vlakke dakpannen zijn bedoeld voor gebouwen met een strakke en moderne architectuur. De gewelfde dakpannen zijn eerder bedoeld voor de traditionele woningen en gebouwen. Voor beide soorten geldt dat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.
Reinigen
Het is aan te raden om de dakpannen te laten reinigen door een dakdekker of gevelspecialist. Dit in verband met jouw eigen veiligheid. Tenslotte is het gevaarlijk om op het dak te lopen of te staan. Mocht je het toch zelf willen doen dan is aan te raden om voorzichtig te zijn en geen middelen zoals chloor of azijn te gebruiken. Die middelen kunnen namelijk de beschermlaag aantasten.
Het is aan te raden om voor een biologisch reinigingsmiddel te kiezen. Laat je, bij de bouwmarkt bijvoorbeeld, informeren over de middelen die daarvoor bedoeld zijn.
Naast het gebruik van chloor en azijn raden we je ook af om bij oudere dakpannen een hogedrukspuit te gebruiken. De hogedrukspuit kan de toplaag van de betonnen dakpannen makkelijk beschadigen.
Coating
Wanneer je dakpannen er verouderd uitzien kun je kiezen voor reinigen en coaten. Je krijgt daarmee weer een stralend dak. Echter is aan te raden om dit uit te besteden aan een dakspecialist, omdat het om zorgvuldig werk gaat. Het coaten van je dak kent vele voordelen. Naast dat het er weer fris en mooi uitziet is je dak weer beschermd tegen aangroei van mossen, algen en voorkomt vuilvorming.
Garantie op betonnen dakpannen
Indien je betonnen dakpannen uit de fabriek komen krijg je er 30 jaar garantie op. De garantie rust op de intrinsieke waarden van de betonnen dakpan. Daarmee wordt bedoeld dat je dakpannen verzekerd zijn van (in normale omstandigheden) het waterdicht zullen blijven, geen vocht zullen opnemen en bestand zijn tegen vorst. Tevens ook een garantie op het niet barsten van de dakpannen.
Daarnaast garanderen de meeste fabrikanten dat de betonpannen gedurende 15 jaar hun uitstraling blijven behouden. Patina (doffe corrosielaag) zal na verloop van tijd optreden, maar dit is inherent aan elk verouderingsproces. Ook kleipannen krijgen op den duur een patina als gevolg van weersinvloeden en atmosferische vervuiling.