Keramische dakpannen
Keramische dakpannen worden ook wel klei dakpannen of stormpannen genoemd. Keramische dakpannen worden nog altijd als vaakst gebruikt, op de tweede plaats staan betonnen dakpannen. Het verschil zit hem in de prijs-kwaliteitsverhouding. Betonnen dakpannen zijn ten opzichte van keramische dakpannen goedkoper, maar gaan ook minder lang mee. Keramische dakpannen blijven daardoor populair.
De voor- en nadelen
Hieronder vind je een opsomming van de voor- en nadelen van keramische dakpannen.
Voordelen
- De prijs is niet meer veel duurder dan betonnen dakpannen
- De levensduur van keramische dakpannen is meer dan 100 jaar, terwijl die van betonnen dakpannen ongeveer 50 jaar is
- Aantrekkelijke deal bij prijs-kwaliteitsverhouding ten opzichte van de betonnen dakpannen
- Keramische dakpannen zien er tientallen jaren mooi uit
- Je hebt keuze uit natuurlijke look en verouderde look
- Keramische dakpannen zijn duurzaam en bestand tegen weersinvloeden
- Keramische dakpannen zijn bestand tegen chemische stoffen
- Het heeft een authentieke look
- De oude keramische dakpannen zijn te recyclen
Nadelen
- Ten opzichte van andere dakpannen is het iets duurder
- Het aanleggen is arbeidsintensief
- Milieuonvriendelijker: door lange baktijd
Prijs van keramische dakpannen
De prijs voor het materiaal en de plaatsing ligt tussen de €45 tot €65 per m2. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte van het dak, hoe arbeidsintensief het leggen is en het formaat van de dakpannen (hoeveelheid hulpstukken). De prijs zal lager liggen als de bereikbaarheid van het dak goed is en er grote dakpannen aangelegd moeten worden. Dat zorgt er namelijk voor dat het werk sneller is gedaan. Wanneer er extra werk bij komt kijken zal de prijs ook stijgen.
Keramische dakpannen: vlak of golvend
Het voordeel van keramische dakpannen is dat ze zowel vlak als golvend verkrijgbaar zijn. Het is belangrijk dat je het juiste type dakpan kiest. Je kunt daarbij hulp krijgen van een dakspecialist. Die kan adviseren welk soort het beste past op jouw dak. Het dak moet namelijk er mooi uitzien, maar ook functioneel zijn. Zo moet het regenwater goed kunnen afvloeien en bij zware weersomstandigheden mag het regenwater niet terechtkomen in het onderdak.
- Wanneer kies je voor golvende dakpannen? Als je dak een hellingsgraad van 20 tot 25 graden heeft
- Wanneer kies je voor vlakke dakpannen? Als je dak een helling van minstens 25 graden heeft
Voorbeeld van golvende keramische dakpannen
Afwerkmogelijkheden
Door de tijd heen zijn er verschillende mogelijkheden ontwikkeld om de levensduur van de keramische dakpannen te vergroten. Naast de levensduur te vergroten zijn er technieken ontwikkeld om de keramische dakpannen een andere look te geven. De volgende afwerkmogelijkheden zijn populair, namelijk:
1. Engoberen
Engoberen wordt toegepast om de dakpannen te voorzien van een kleur. In de meeste gevallen gaat het om een matte look, maar ook een glanzend satijnen look is mogelijk. Engoberen is een techniek waarbij er voor het bakken van de dakpannen een kleipoeder op de pan wordt gespoten.
2. Verglazen
Bij deze techniek wordt er een glazuurlaag aangebracht aan de dakpannen. Dit wordt gedaan tijdens het bakken. De glazuurlaag voorkomt vorming van algen en mossen. Je dakpannen blijven daardoor langer mooi. Je kunt je dakpannen verglazen op twee manieren: een matte of een glanzende look.
3. Smoren
De blauwzwarte kleur krijgt de dakpan door het smoren. Tijdens het productieproces kleurt namelijk ijzeroxide de oppervlaktelaag van de dakpannen blauwzwart. Dit proces wordt gedaan door de luchttoevoer af te sluiten en stikstof toe te voegen tijdens de productie.
4. Patineren
Vind je het toch mooier dat dakpannen er verouderd uitziet? Dan kun je kiezen voor patineren. Meestal wordt patineren gekozen bij renovaties van oudere gebouwen. De verouderde dakpannen passen dan beter bij de karaktervolle uitstraling van het oude gebouw. Patineren betekent dus het geven van een verouderde en verweerde look aan je dakpannen.
Bekende fabrikanten in dakpannen in Nederland
In Nederland vind je een aantal bekende fabrieken die dakpannen produceren. De bekende 3 fabrikanten zijn:
- Koramic: produceert meer dan 25 soorten klei dakpannen en geeft 30 jaar garantie op de klei dakpannen
- Eternit: biedt 15 soorten keramische dakpannen aan en geeft 30 jaar garantie op de klei dakpannen
- Monier: biedt meer dan 15 soorten keramische dakpannen aan en geeft 30 jaar garantie op de klei dakpannen